Tarte Tatin

 -  loading=

Francuski klasyczny deser pieczony pod ciastem francuskim i odwracany tuż po upieczeniu.

 

Składniki:

  • 7 soczystych jabłek
  • 150 g cukru
  • 70 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

W patelni skarmelizuj cukier. Obrane i oczyszone z nasienia połówki jabłek poukładaj ściśle obok siebie. Tak ułożone jabłka smaż do 3 minut. Posyp całość cynamonem, poukłądaj kawałki masła i poczekaj aż się rozupści. Nakryj formę ciastem francuskim i lekko dociśnij do zawartości patelni. Nakłuj casto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temeratury do 190 C. Piecz 25-30 minut.  Formę ciasta nakryj talerzem i obróć do góry dnem. 

Nasi partnerzy

Ulotka informacyjna o dotacji z PEFRON
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.