Polenta

 -  loading=

Włoski specjał z mąki lub kaszki kukurydzianej.

Składniki:

  • 1.8 l wody
  • sól
  • 300 gram polenty

Sposób przygotowania:

Wodę z solą doprowadź do wrzenia. Wsyp strumieniem polentę i wymieszaj zawartość. Gotuj  - minimum 20 minut -  mieszając drewnianą szpatułą od dna garnka, do momentu aż polenta wchłonie wodę i zawartość będzie odchodziła od garnka. Następnie wylej polentę na tacę, wygładź nożem i zostaw do wystygnięcia. Pokrój w ulubione kształty.

 

Serwuj polentę:

  •  na słodko, podsmażając na maśle z cynamonem, kruszonym kardamonem, brązowym cukrem i konfiturą.
  • na słono, gdy jeszcze ciepła z dodatkiem masła i tartego parmezan lub  podsmażoną/grillowaną uprzednio posmarowaną przy użyciu pędzla oliwą, doprawioną w trakcie gotowania świeżo tartą gałką muszkatołową i tłuczonym pieprzem.

Nasi partnerzy

Ulotka informacyjna o dotacji z PEFRON
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.