Sosy
Hollandaise / Béarnaise
Hollandaise / Béarnaise
Siostrzane sosy na bazie klarowanego masła o aksamitnej teksturze.
Hollandaise – łagodny i delikatny - to doskonały dodatek do ryb, jajek czy szparagów.
Béarnaise – zdecydowanie wyrazisty - lubi steki.
Sos hollandaise
Składniki:
- 180 g klarowanego masła
- 3 żółtka
- 50 ml białego wina, wytrawnego
- sól, do smaku
- cayenne. do smaku
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej ( garnek z wrzątkiem na którym ustawiamy miskę ) roztrzepujemy żółtka jaj z winem, tak aby masa w konsystencji była płynna i puszysta. Następnie zestawiamy z kąpieli i mieszając dolewamy sklarowane i ciepłe masło, do momentu uzyskania kremowego, jednorodnego w konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Sos béarnaise
Składniki:
- 3 żółtka
- 180 gram klarowanego masła
- szalotka, drobno pokrojona
- kilka ziarnen czarnego pieprzu
- liść laurowy
- łyżka octu winnego
- sos worcestershire, do smaku
- sos tabasco, do smaku
- sól i pieprz, do smaku
- cayenne, do smaku
- estragon
Sposób przygotowania:
W rondlu doprowadź do wrzenia i zredukuj: ocet, odrobinę wody, liść laurowy, ziarna pieprzu, szalotkę. Do miski przełóż żółtka i wlej przez sito zredukowany płyn. Całość roztrzep w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej i puszystej masy. Następnie zdejmij z kąpieli i ciągle mieszając dolewaj klarowane ciepłe masło, do momentu uzyskania kremowego i jednorodnego w konsystencji sosu. Dopraw całość posiekanym lub suszonym estragonem, solą, pieprzem, cayenne oraz sosami: tabaso i worcestershire