• Szwajcar

    W Polsce mieszka od 30 lat.

    Podróże obok gotowania to jego druga pasja i dawno temu wymyślił, że zostanie kucharzem bo to zawód, który pozwoli mu spełniać je obie. Szwajcarię opuścił mając 19 lat, tuż po ukończeniu szkoły gastronomicznej w Lucernie i solidnej praktyce od najmłodszych lat, w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken.

    W kuchni Kurta Schellera najważniejszy jest dobrej jakości produkt i ostry komplet noży. Istotne są: masło, śmietana 36% oraz przyprawy, mąka jest prawie nieobecna. Szef szczególną uwagę przykłada do nauki elementarza, bo, jak mawia, tylko solidne podstawy gwarantują stabilny rozwój. Ciągle się uczy, wertuje magazyny kulinarne, buszuje w internecie, szuka nowości w księgarniach uzupełniając swoją imponująca bibliotekę.

    Kurt Scheller i berneński pies pasterski ( na zdjęciu: Juna) to duet nierozłączny, nawet w pracy. W wolnych chwilach zwykle są w podróży, często pociągiem. Juna po fińsku znaczy pociąg. Finami są córka Katia i syn Mark.

     - 1
  • Doświadczenie zawodowe

    Anglia, Hiszpania, Jamajka, Egipt, Kuwejt, Ekwador

    Wczesne lata spędził w Europie. W 1972 roku w Londynie pracował w zespole Petera Kromberga, Executive Chef’a  hotelu Intercontinental , który okazał się mieć najważniejszy wpływ na życie zawodowe. Kolejne doświadczenia z rodzimej Szwajcarii , Hiszpanii, Holandii pozwoliły wyruszyć dalej. Pracował dla sieci Intercontinental na Jamajce oraz w Quito w Ekwadorze. W latach 1980 -1984 objął stanowisko Executive Chef’a w hotelu SAS w Kuwejcie. Koniec lat 80-tych to czas spędzony w Kairze,  w hotelach Sheraton i Hilton na stanowisku Szefa Kuchni, gdzie dowodził kuchniami, w których pracowało ponad 100 kucharzy, zarządzał zapleczem kulku restauracji i sal bankietowych jednocześnie. Początek lat 90-tych spędził  w Moskwie – Olimpic Penta Hotel .  Kolejnym celem podróży była  Warszawa, w której na dobre zadomowił się i mieszka  do dzisiaj.

     - 1
  • Jubileusz 30-lecia pracy w Polsce

    Hotele: Bristol, Sheraton, Rialto Akademia kulinarna

    W Polsce mieszka od 1991 roku. 17.04.1993 roku oficjalnie został otwarty warszawski Hotel Bristol, gdzie Kurt Scheller objął stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 – 1995 restauracja Malinowa była najlepszą restauracją serwującą polsko-francuską kuchnię. Od 1997 do 2002 roku był Dyrektorem Pionu Kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton, gdzie przy Chef’s Table, prawdopodobnie najmniejszej restauracji zlokalizowanej w hotelowej kuchni , raczył gości autorskimi daniami. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ***** Hotelu Rialto, gdzie też znajdowała się wielokrotnie nagradzana restauracja, pierwsza w Polsce sygnowana imieniem Szefa kuchni – Kurt Scheller’s Restaurant. Od 2002 roku prowadzi, pierwszą w Polsce prywatną szkołę kulinarną, gdzie amatorzy i profesjonaliści mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Jest jurorem w konkursach kulinarnym i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej.

     - 1
  • Medale, odznaki, nagrody

    • 1978 r. – złoty medal, Salon Kulinarny/ Monetgo Bay, Jamajka
    • 1987 r. – brązowy medal, Salon kulinarny/ Solothurn, Szwajcaria
    • 1990 r. – srebrny medal, Culinary World Cup/ Luksemburg
    • 1995 r. – medal - udział Bocus d’Or/ Lyon, Francja
    • 1995 r. – 2 miejsce, The First Regional Flavours of Europe Cup/ Poitou, Francja
    • 1997 r. – Grand Croix de l’order Etole d’Europe
    • 2002 r. - champion - BBQ Polish Kings, 7Th European BBQ Championship/ Węgry
    • 2005 r. – Oskar Kulinarny w kategorii osobowość kulinarna/Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
    • 2011 r. – Hermes w kategorii osobowość gastronomii/Poradnik Restauratora
    • 2015 r. – najlepsza szkoła gotowania w Polsce/100 Best Restaurants
    • 2016 r. – ARS COQUINARIA Mistrz Mistrzów/ Polska Akademia Gastronomiczna
     - 1
  • Organizacje, Stowarzyszenia, Kluby

    • Członek honorowy WACS (The World Chefs)/Organizacja międzynarodowa
    • Cercle de Chefs de Cuisine de Berne/Szwajcaria
    • Toques Blanches/ Kwejt, Egipt, Szwajcaria 1990 r. Vice-President – Toques Blanches International
    • Chaine des Rotisseurs/Kuwait - Egipt
    • Cordon Noir/ Malezja
    • Inicjator założenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów i Cukierni
    • Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni
     - 1

Nasi partnerzy

Ulotka informacyjna o dotacji z PEFRON
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.