W Polsce mieszka od 30 lat. Podróże obok gotowania to jego druga pasja i dawno temu wymyślił, że zostanie kucharzem bo to zawód, który pozwoli mu ją spełniać. Szwajcarię opuścił mając 19 lat, tuż po ukończeniu szkoły gastronomicznej w Lucernie i solidnej praktyce od najmłodszych lat, w piekarni swojej ciotki niedaleko Interlaken.
Akademia powstała w 2002 roku aby spełnić marzenie Szefa o miejscu, w którym mógłby dzielić się swoją pasją do gotowania. Kultowy KURS PROFESJONALNY, NIEZBĘDNIK KULINARNY, KUCHNIA FRANCUSKA i wiele innych szkoleń ukończyła cała rzesza profesjonalistów i amatorów. Szef skutecznie odkrywa drzemiące w Uczestnikach talenty, pokazuje możliwości jakie daje nam praca w kuchni i uczula na przeszkody. Każdy ma szansę na przygotowanie wymarzonego dania pod czujnym okiem Szefa, od samego początku po finalne wyłożenie na talerz i delektowanie się nim w dobrej atmosferze.