Kursy


Kurs: Kuchnia francuska
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe
Cena: 600,00 zł
Program szkolenia:
  • Croque Madame
  • Foie gras z sosem Cumberland i tostem Melba
  • Suflet serowy
  • Gratynowana zupa cebulowa z serem Camembert
  • Okoń morski ze szpinakiem i sosem Hollandaise
  • Kotlet jagnięcy po prowansalsku
  • Mus czekoladowy
  • Ciastko bretońskie

Kuchnia francuska to klasyka i punkt odniesienia dla mistrzów na całym świecie. Niedościgniony ideał i inspiracja dla kolejnych pokoleń młodych szefów. Doskonałość na każdym etapie to kwintesencja cuisine francaise. Począwszy od wyboru, poprzez mise en place, techniki obróbki i i przygotowanie, aż po samą prezentację, wszystko musi być idealne.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: KURS PROFESJONALNY
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne
Cena: 2 550,00 zł
Program szkolenia:

Droga do kulinarnej perfekcji bywa długa, kręta i wyboista, dlatego warto uczyć się od najlepszych. Zapraszamy na wyjątkowy, czterodniowy kurs podstaw dobrej kuchni, pod okiem Szefa Kurta Schellera. W programie mnóstwo przepisów! Od wywarów, sosów i dressingów, przez mięsa, ryby i owoce morza, po wariacje z ziemniaków, że o deserach nie wspomnimy ;) Zapraszamy wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem oraz tych, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę pod okiem Mistrza. Coś dla specjalnie głodnych wiedzy, inspiracji i nowych pomysłów na proste, ale doskonałe dania.

 

  • Dzień 1:   9.00 - 14:30
  • Dzień 2:   9:00 - 14:30
  • Dzień 3:   9:00 - 14:30
  • Dzień 4:   9:00 - 14:30

Szczegółowy program dostępny tutaj.

 

Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia kursu i fartuch.

Kurs: Mięso
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe
Cena: 600,00 zł
Program szkolenia:
  • Sznycel po szwajcarsku
  • Kiełbaska Merguez/ratatouille
  • Medalion z dziczyzny/czerwona kapusta                  szpecle/marynowane owoce
  • Kacze piersi po pekińsku/ryż kolorowy
  • Ballotine foie gras/sos Cumberland/tost Melba
  • Ossobuco po mediolańsku/risotto z szafranem
  • Stek Oskar
  • Ziemniaki: duchesse, berny
  • Warzywa: kalafior Dubarry, duszona sałata rzymska

Sztuka przygotowania dobrego mięsa do wyzwanie. Oprawianie, czyszczenie, krojenie, rozbijanie, marynowanie, pieczenie, duszenie, gotowanie czy smażenie powinno się odbywać wedle dobrych i  sprawdzonych zasad. Dodatkowo w parze z umiejętnościami powinna iść dobra sztuka mięsa, dlatego uczestnicy dowiedzą się jak rozpoznać dobry jakościowo produkt.

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Niezbędnik kulinarny
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: inne
Cena: 1 150,00 zł
Program szkolenia:
  • Omlet francuski
  • Croque Madame
  • Krewetki w czosnku
  • Quenelle ze szczupaka z kremowym sosem
  • Medalion łososia z sosem hollandaise
  • Okoń morski z ratatouille
  • Risotto w kilku odsłonach
    - z grzybami
    - z pomidorami
    - z szafranem
  • Wariacje z ziemniaków
    - duchesse
    - castel
    - pont-neuve
    - roesti
  • Sos mięsny
  • Stek z antrykotu z sosem Burgundia
  • Kacza pierś z pomarańczami
  • Coq au vin
  • Saltimbocca z sosem Marsala
  • Cielęcina po zurysku
  • Creme brulee
  • Profiterole
  • Krem waniliowy
  • Suflet migdałowy

Niezbędnik kulinarny do dobry wyboru dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Obróbka szerokiej gamy produktów na początku kulinarnej drogi to umiejętności niełatwe i wymagające treningu. Prawidłowy instruktaż w zakresie obróbki warzyw i owoców, mięs i ryb, a także przygotowania uniwersalnych i klasycznych dodatków oraz deserów będzie dobry początkiem kulinarnej przygody we własnej kuchni.

  

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Owoce morza
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe
Cena: 850,00 zł
Program szkolenia:
  • OSTRYGI                                                                                                                                           - - Rockeffeler
    - po parysku
  • MULE                                                                                                                                                 - w sosie pomidorowym
    - po hiszpańsku
  • KREWETKI
    - zupa Tom Yum
    - w czosnku
  • MAŁŻE ŚW. JAKUBA
    - salsa verde
  • HOMAR
    - Thermidor
    - pieczony w cieście z farszem rybnym
  • OŚMIORNICA - sałatka
  • KALMAR - farsz z ryżu, sos pomidorowy
  • CIASTKO KRABOWE

Przygotować dobre owoce morza to nie lada gratka! Najpierw trzeba jednak zacząć od ich dobrego oprawienia. Na szkoleniu nauczysz się na co zwrócić uwagę przy zakupie świeżych owoców morza, jak je obrać, oczyścić i odpowiednio przygotować. Każdy uczestnik zmierzy się z zakleszczoną ostrygą, żywym homarem i innymi kulinarnymi skarbami mórz. Dodatkowo przygotujecie odpowiednie do nich dodatki.

  

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.

Kurs: Ryby
Prowadzący: Kurt Scheller
Rodzaj kursu: jednodniowe
Cena: 650,00 zł
Program szkolenia:
  • FILETOWANIE: pstrąg, dorada, sola Dover
  • WYWAR RYBNY - zupa rybna  à la Bouillabaisse
  • ŁOSOŚ
    - medalion ze szpinakiem i sosem hollandaise
    - terryna z sosem tatarskim
    - Gravlax z sosem musztardowym
  • TUŃCZYK
    - stek z sosem chimichurri
  • SOLA DOVER
    - z ragout
    - z sosem beurre blanc, masłem z homara
  • PSTRĄG
    - z sosem cytrynowym
  • DORADA
    - po śróziemnomorsku
  • Ziemniaki: nature, parisienne

Kto chciałby przeżyć prawdziwą kulinarną przygodę powinien nie tylko złowić rybę, ale przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać te najświeższe z dostępnych w sklepach. Tym razem obejdzie się bez wędek, bo na Uczestników będą czekały najlepsze produkty i Szef Kurt Scheller, gotowy na wspólne gotowanie. Na warsztatach każdy spróbuje samodzielnego filetowania, będzie też gotowanie, smażenie, pieczenie i przygotowywanie dodatków. Na zakończenie rejsu po kulinarnych wodach, Uczestnicy zasiądą do wspólnego stołu. Wszystkie ręce na pokład!

 

Każdy Uczestnik otrzyma fartuch i pamiątkowy dyplom.